woensdag 17 juni 2009

Welke VoIP software bestaat er?

VoIP word steeds vaker in de volksmond gebruikt. Voice over IP, gesprekken voeren via internet. Op de markt zijn serieuze pakketten beschikbaar voor de bedrijfstoepassingen maar ook bestaat er VoIP software die recreatief te gebruiken zijn..

VoIP software die door particulieren werden gebruikt was bedoeld om met elkaar te spreken tijdens het chatten of tijdens het online gamen. Men heeft zo de mogelijk om eenvouding en gratis te communiceren. De kwaliteit in het begin was matig maar kwam door het toepassen van nieuwe algoritmes en betere internetverbinding in een stroomversnelling van positieve ontwikkeling. Vandaag de dag zijn er meer dan 2 miljoen gebruikers terwijl ze niet beseffen dat ze VoIP gebruiken.

De software kan voor vele doelen dienen. VoIP Softphones is software welke je op je PC installeerd en deze dan in een VoIP telefoon veranderd. Je kunt de softphone gebruiken als een VoIP telefoon mits je computer beschikt over een microfoon en geluidsboxen. Je hebt ook softphones om op je smartphone te installeren.

De zakelijke oplossingen zijn wat zwaarder qua eisen maar geven dan ook meer functionaliteit. Een telefooncentrale in de vorm van software noemt met IP PBX. Voordeel van het zelf uitkiezen van de benodigde hardware is dat je het qua eisen kunt afstemmen op de VoIP software. Het gecontroleerd laten groeien van de capaciteit met je budget is een belangrijke mogelijkheid. Als je je traditionele centrale wilde upgraden of moderniseren was je verplicht een flinke investering te doen. Met een IP PBX is dit en goedkoper en gemakkelijker te realiseren. Een belangrijk voordeel van een IP PBX welke SIP ondersteund is dat je je flexibiler kunt opstellen richting leveranciers omdat je vrijheid in keuze hebt qua merk en modellen van bijvoorbeeld providers, telefoon, extra software, etc... Hierdoor gooi je niet onnodig kapitaal weg waardoor je efficienter kunt groeien.

De meest gangbare categorien VoIP software zijn nu wel de revue gepasseerd. Er bestaat nog zwaardere software die bijvoorbeeld zorgen dat centrales met elkaar kunnen communiceren (branches) of als je je eigen VoIP provider dienst wilt opzetten (ITSP). Voor deze toepassingen zijn wel krachtige servers en betrouwbare internetverbindingen nodig waar voldoende snelheid in de uploadsnelheid voorhanden is. Het implementatie traject van dit soort projecten is een specialistisch aangelegenheid.

Om meer te weten te komen over VoIP software en hoe dit het beste te gebruiken is het goed om meer informatie erover te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten