maandag 13 juli 2009

VoIP support

Wat kun je tegenkomen qua ondersteuning zodra jouw bedrijf VoIP gebruikt? Wat kun je zelf regelen en wat moet je eventueel uitbesteden?

Omdat je afhankelijk bent van verschillende leveranciers dien je hiervoor afzonderlijk een ondersteuningsovereenkomst voor te regelen.

Ik zal de belangrijkste eerst opnoemen.

Zorg ervoor dat je internetaansluiting bij je internetprovider goed afgedekt is qua support. Je kunt je niet veroorloven dat internet een onbepaalde tijd niet werkt. Dit betekend dan automatisch dat je ook geen telefoonverkeer kunt hebben tijdens deze uitval. De meeste professionele internet providers in Nederland bieden voldoende mogelijkheden en oplossingen. Hoe duurder de verbinding hoe hoger de garantie\'s liggen qua werking van je internetverkeer (bijv. 99,7% per jaar is duurder dan 99,5% per jaar). Je snapt dat als er zeer korte oplostijden worden afgegeven op papier dat dit terug te zien is in de prijs van de internetaansluiting. Je maakt gewoon de beste keuze die past bij je bedrijf. Communiceer dan met je bedrijf zodat niemand met verrassing reageert als het een keer misgaat. 100% bestaat niet. Sommige vliegtuigen worden uitgevoerd met 3 redundant systemen wat statistisch enorm veilig moet zijn, soms gebeurd toch het onvoorkombare en vallen alledrie uit zodat er een crash tot gevolg zal hebben. Laat je niet opjennen door mensen die 100% eisen. Is gewoon onmogelijk of onbetaalbaar.

Jouw server heeft een onderhoudsnivo nodig zodat jij ervan kunt uitgaan dat zowel software als hardware in tip top conditie zijn en blijven. Als je intern een ICT helpdesk hebt kun je afspreken dat men een minimale responsetijd en oplostijd heeft. Als je een extern bedrijf hebt die je server onderhoud zorg dat deze responsetijden en oplostijden in een SLA beschreven staan. Je zult later zien dat je dit behoed voor vervelende situatie tussen leveranciers en gebruikers of soms nog erger de directie. Hier geld ook weer hoe sneller en korter de tijden hoe duurder het contract. Kijk wat de juiste balans is en maak en keuze.

Als je een eigen IP PBX systeem hebt staan zul je ook hiervoor een apart servicecontract moeten afsluiten, of enigszins overwegen. Als jouw ICT leverancier zowel de server als de centrale regelt kun je hier goed voorwaarden op afdingen qua oplostijden, zij kennen de staat van onderhoud. Mocht je een ander bedrijf nemen regel goed hoe dit gecommuniceerd wordt. Leg dit vast om verrassingen te voorkomen bij problemen. Zorg dat je centrale up-to-date blijft om mee te kunnen groeien met de wensen en behoeften die in het verleden onzinnig leken maar bijvoorbeeld vandaag de dag noodzaak zijn, als voorbeeld een bepaalde beveiliging.

Zorg voor support op je telefoontoestellen andere VoIP-software of SIP apparaten. Je kunt dit hebben in de vorm van software of hardware, vergeet deze niet. Regel een ieder geval dat je reserve-toestellen beschikbaar hebt of een gunstige omruilregeling kunt treffen. Je kunt beter niet afhankelijk zijn van een leverancier. De kosten van zo\'n reserve toestel is te verwaarlozen in verhouding tot het ongemak. Hoe zou men reageren op het moment dat jij moet vertellen dat de fabrikant pas over 2 weken kan leveren? Door zelf al redundancy in te bouwen door hier aan te denken hoef je geen ingewikkeld SLA af te sluiten.

Je hebt nu eigenlijk de belangrijkste verschillende facetten m.b.t. VoIP support afgedekt.



Om meer te weten te komen over VoIP mogelijkheden en hoe je het beste jouw VoIP support kunt regelen, kijk op het artikel in de hyperlink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten